През 2013 г. Стартира така наречената гръцката програма „Златна виза“, която предоставя петгодишно разрешение за пребиваване при инвестиция в недвижим имот на стойност 250 000 евро в Гърция. Разрешението се предоставя и може да включва цялото семейство. Гръцката златна виза ви позволява да живеете в Гърция и да пътувате в Шенгенското пространство без виза (за граждани, за която е необходима)

В настоящата статия ще опишем какво точно представлява програмата “Златната виза Гърция, кой има право да кандидатства, какви са инвестиционните изисквания и всички други подробности, за да вземете информирано решение.

Какви предимства ви носи Златната гръцка виза?

Право да живеете в Гърция

Гръцката златна виза позволява на вас и вашето семейство да живеете в Гърция. Не съществува ограничение за това колко дълго е позволено да останете. Всъщност няма дори минимално изискване за пребиваване. Правото на пребиваване в Гърция е придружено от допълнителни ползи свързани със здравеопазването и образованието.

Безвизово пътуване

Златната виза ви дава свободата да пътувате извън Шенгенското пространство без нужда от допълнителна виза.

Шенгенското пространство се състои от 26 европейски държави, които официално премахнаха визите и граничния контрол на реципрочните си граници.

Предоставяне на права и на вашето семейство

Може ли семейството ви да се регистрира при вас? Да, със сигурност могат. Програмата за пребиваване ви позволява да включите вашия съпруг/а и деца под 21-годишна възраст в програмата. Това означава, че всички тези членове на семейството също могат да получат и да се възползват от всички предимства.

В допълнение гръцката програма Златна виза предоставя предимство за повече членове на вашето семейство. Това означава, че родителите и свекърите на основния кандидат също могат да получат карти без допълнителни изисквания.

Нисък инвестиционен лимит в развиващ се и перспективен пазар на недвижими имоти

В сравнение с останалите програми Златна виза в Европа, Гърция има най-ниския лимит за инвестиции. Нужно е да инвестирате само 250 000 евро в гръцки недвижими имоти.

Гръцкият пазар на недвижими имоти беше много успешен преди финансовата криза от 2008 г. и страдаше повече от десетилетие. Очаква се през 2022 г. гръцкият пазар на недвижими имоти да се адаптира и да продължи възходяща тенденция.

Договорът за двойно данъчно облагане

В зависимост от държавата ви на пребиваване и времето, което прекарвате в Гърция, е възможно международните ви доходи да не се облагат с данък в Гърция. В този случай можете да поддържате дейността си извън Гърция и да се възползвате от някои данъчни облекчения.

От 2021 г. Гърция предоставя данъчни облекчения и за чужденците, живеещи в страната като данъкоплатци. Има различни насърчителни програми за имигранти пенсионери и търсени специалисти от различни области.

Статистика за Гърция

Между 2014 и 2021 г. общо 8 011 основни кандидати и 15 774 свързани към тях лица са получили своята Златна виза в Гърция. Така от 2021 г. на собствениците им са издадени общо 23 785 гръцки Златни визи.
Тези заявления са донесли на Гърция 2 милиарда евро привлечен глобален капитал.
Разпределение по националности:
1. Китай: 5 927 кандидати
2. Турция: 524 кандидати
3. Русия: 322 кандидати
4. Ливан: 178 кандидати
5. Египет: 166 кандидати
6. Иран: 136 кандидати
7. Ирак: 94 кандидати
8. Йордания: 66 кандидати
9. Украйна: 56 кандидати
10. Сирия: 56 кандидати

Източник: Министерство на миграционната политика/ Главен секретариат за имиграционна политика (05.01.2021)

Критерии за допускане до програмата Златна виза в Гърция

За да се класирате за Златна виза в Гърция, трябва да отговаряте на следните изисквания:
✓ Да сте гражданин на друга държава
✓ Да сте поне на 18 години
✓ Имате чисто съдебно минало
✓ Имате здравна застраховка за себе си и семейството си
От 2021 г. вече не е необходимо да посещавате Гърция лично, за да кандидатствате за вашата Златна виза. Имате възможност да кандидатствате и дистанционно.

Опции за инвестиции, с които можете да придобиете за грцка Златна виза

Има различни видове инвестиции, които отговарят на изискванията за Златна виза за Гърция. Те включват:
✓ Минимална сума от 250 000 евро за покупка на имот в Гърция
✓ 10-годишен договор за наем, подписан за настаняване в хотели или обзаведени туристически резиденции в интегрирани туристически курорти
✓ Най-малко 400 000 евро инвестиция в гръцки държавни облигации
✓ Облигации или акции на компании за инвестиции в недвижими имоти в Гърция
✓ Акции и облигации на рисков капитал и частни акции със седалище в Гърция

Какви допълнителни условия се поставят?

Ако се включвате с покупката на имот

Недвижимите имоти трябва да бъдат придобити и към момента на кандидатстване да са все още във ваша собственост

Ако собственикът е придобил имота чрез юридическо лице, кандидатът трябва да притежава 100% от акциите на дружеството

В случай на кандидат, който е подписал жилище под наем:

Договорът трябва да покрива минимална продължителност от 10 години и 250 000 евро наем

Договорът трябва да изисква еднократно плащане на наема за еквивалента на десет години от наем на имота

Можете да подновявате разрешението си за пребиваване на Златна виза на всеки пет години. Трябва да отговаряте на горните изисквания, за да можете да подновявате в края на всеки пет години.

Ние от Greximo Real Estate ви предлагаме съдействие от сертифициран финансов съветник, за да проверите възможностите да се възполвате от предимствата и стимулите на Златна виза.