Гърците казват, че “Като Халкидики няма” «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» И ако сте били дори веднъж на полуострова, знаете, че въобще не са далеч от истината. Халкидики е една от най-красивите и популярни туристически дестинации в континентална Гърция.

В непосредствена близост до Солун, той омагьосва не само жителите на северната столица, търсещи кратко бягство до неговите красоти, но и посетители от всички краища на Гърция и Европа.

Халкидики е шампион на Гърция с престижното звание Син флаг, тъй като дестинацията може да се похвали с общо 94 плажа с чистота и качество на водите и пясъка.

Ситония е втория от трите “ръкава” и съблазнява посетителите с райските си плажове и тюркоазени води, в съчетание с гъсти сенки под високи борови гори.

Оказва се, че да подбереш най-добрите 5 плажа на Ситония не е лесна задача, тъй като ръкава изобилства от плажове, всеки с уникална красота, чар и усещане.

Но все пак ще ви обърнем внимание, на тези, които считаме, че непременно трябва да посетите ако сте на Ситония.

5. Никити (Nikiti)
Nikiti, Sithonia

Никити е малко, но непрекъснато разрастващо се селище, със стратегическо местоположение, в началото на ръкава. Така успява да съсредоточи голяма част от туристическия трафик не само през летния сезон, но и през цялата година.

Плажът на Никити попада в нашата класация, тъй като притежава дълга плажна ивица, с крайбрежна алея по цялото й протежение, която предлага всичко необходимо за пълноценна ваканция- много възможности за настаняване, хранене, развлечения и спорт. Животът на плажа кипи денонощно.

През последното десетилетие района бързо се развива, реновираха се стотици селски къщи, построиха се нови красиви мезонети, симпатични апартаменти, както и много нови модерни, малки хотели.

Така Никити се превърна в притегателен център за много посетители. Непрекъснато се разширява и модернизира пристанището.

Никити е и отправна точка до най-добрите плажове на синьо-зелената Ситония.

4. Каламици (Kalamitsi)
Kalamitsi, Halkidiki

Каламици се намира на в югоизточната част на ръкава, в близост до върха на нос Ситония, на около 6 км. от Сикия. Спокоен плаж в живописен залив с красив фин бял пясък и кристално чисти светло оцветени води. Заобиколен е от сиви скали. В десния край на плажа има малко скалисто островче.

На пясъчния бряг можете да откриете няколко барове и таверни, но има достатъчно свободно място да поставите собствените си чадъри.

На юг в съседния залив се намира известния едноименен къмпинг, който е един от най-уредените на Халкидики.

3. Лагомандра (Lagomandra)
Lagomandra beach, Sithonia

Плажът Лагомандра е разположено на 13 км южно от Никити и на 7 км. северно от друго бързо развиващо се селище- Неос Мармарас. Плажът е лесно достъпен от главния път на Ситония. Има много обозначителни табели и няма как да пропуснете мястото. Районът е с развита туристическа инфраструктура. Има възможности за настаняване както в хотели, така и в стаи под наем. На плажа има таверни и дори супермаркет.

Състои се от два малки плажа, разделени от скала в средата. По крайбрежието, зад плажа има гора с иглолистни дървета, които създават гъста сянка и уникална прохлада.

Най-южният участък е по-голям и обикновено има повече посетители. Средната част е основната плажна зона на клиентите на два големи хотела, разположени в района. Северната част на брега е най-късата ивица и най-малко известна.

Когато пристигнете, плажът ще ви впечатли, тъй като има едър кафяв пясък и водите му обикновено са много спокойни и чисти.

В средата на двата носа между маслинови дървета и храсти ще намерите останките от древно селище.

2. Арменистис (Armenistis)
Armenistis, Sithonia

Арменистис се намира на 20 километра южно от Вурвуру. Достъпът е лесен, тъй като до брега има асфалтов път.

На плажа функционира един от най-старите къмпинги на Халкидики- Арменистис, който е дал и името си на района. Къмпингът е отлично организиран, с цялата необходима инфраструктура. Предпочитана и изключително популярна туристическа дестинация в Халкидики. Извън местата за настаняване има таверни, кафенета и плажни барове. Тук често се организират различни събития, като концерти и плажни партита.

Когато пристигнете, ще забележите кристално чистите тюркоазени води и широката плажна ивица с фин бял пясък.

Плажът гледа точно срещу Атон. В сутрешните часове можете да се любувате на невероятни изгреви зад планинския връх Атон.

1. Плажът Кариди (Karidi)

Кариди е най-известният плаж в района на Вурвуру и се намира в северния му край. Плаж Кариди е емблематичен за Ситония. Задължително трябва да посетите ако се намирате в района.

Изключително живописно, спиращо дъха място. Уникално съчетание от синьо-зелени кристални води, овални скални форми, фин прахообразен пясък и борови дървета, които стигат до самия пясък.

Притегателен център за хора от всякакви възраст и с различни предпочитания. Водите са плитки повече от 50 метра навътре в морето. Плажът не е организиран, но през летните месеци има малки заведения, от които можете да си вземете напитки. На входа на плажа има дори малък ресторант.

Можете удобно да паркирате колата, тъй като има достатъчно място под дървета, които създават гъста сянка. Препоръчваме ви обаче да стигнете тук рано през деня, за да може да паркирате и да има място, където да поставите вашите плажни принадлежности.

Разбира се, ако планирате по-дълга почивка не пропускайте да направите и пълна обикалка на ръкава. Оглеждайте се по пътя и отбийте към- Orange beach (Kavourotripes), Sarti beach,Toroni, Калогрия и Платаници. Няма да съжалявате!

Ние от Greximo Real Estate се надяваме, че сме ви били полезни с тази статия и ще Ви улесним при избора на Вашата следваща дестинация за почивка или при избора Ви на дом в Халкидики, Гърция.

Не пропускайте да прочетете и подготвената ни класация- Топ 5 на най-добрите плажове на Касандра, Халкидики.