„Най-доброто време за закупуване на жилище е винаги преди пет години.“

– Рей Браун
В една постоянно променяща се среда, пазарът на недвижими имоти показва устойчивост в сравнение с други сектори на икономиката и продължава да е най-сигурното инвестиционно „убежище“.

Въпреки, че през 2022 г. загуби значителен брой клиенти от руския пазар, Халкидики успя да възстанови по-голямата част от туристическия си трафик до нива от 2019 година, като привлече повече туристи не само от Балканите, но и от други европейски страни.

Районът от години привлича чуждестранни инвестиции, като посланията за настоящата 2023 г. в тази област са оптимистични.

Халкидики продължава да е гаранция за чисти пясъчни плажове и топли кристални води.

Тук можете да откриете 96 плажа с присъдено престижното международното отличие “Син флаг”.

Халкидики е изключително комуникативен район с изградени бързи транспортни връзки.

На относително кратко разстояние с автомобил от близките балкански страни. Очаква се подобряването на инфраструктурата със завършването на планирани мащабни ремонтни дейности.Летище Солун е на 80 км. с директни полети от и за повечето големи европейски градове и столици. В началото на март 2023 г. ще стартират нови директни полети от и до Гърция, включително и тези, които я свързват с другата страна на Атлантика. Очаква се маршрутите на Delta Airlines, които свързват Атина с Ню Йорк, да бъдат рестартирани през месец март 2023 г.

Новите тенденции в пазара на труда, изнасянето на работните места и възможността за работа на някои професии извън офиси и бизнес сгради.

Работата от вкъщи вече е съвременна реалност.

Търсенето от чуждестранни инвеститори подхранва възходяща тенденция на цените.

Покачването на цените общо за полуостров Халкидики за 2022 г. е средно с 16%, като за някой райони в Касандра и Ситония се отбелязва ръст над 25%. Високите темпове на ръст на цените в двата големи градски центъра на Гърция, а именно Атина и Солун (12%), допринесоха значително за увеличението на цените в цялата страна през първите девет месеци на 2022 г. (10,5%).

Гърция продължава да привлича инвеститори от страни извън ЕС за получаване на “Златна виза”.

Съгласно изменение, официално внесено в парламента, минималният инвестиционен лимит за осигуряване на Golden visa от 1 януари 2023 г. се удвоява от 250 000 на 500 000 евро. То се отнася за централните, северните и южните сектори на регион Атика, в община в Солун, в Миконос и в Санторини. Халкидики не беше включен в това изменение, което даде ясен сигнал за желанието на гръцката държава да продължи да развива интереса към района.

Доходността от отдаването на недвижими имоти чрез краткосрочни наеми продължава да расте.

Продължителния летен сезон е гаранция за отлична възвращаемост на инвестицията.

Не само местни хотелиери, но и няколко големи световни хотелски вериги вече обявиха разширяване на портфолиото си в Халкидики за 2023 г.

Zeus International Hotels & Resorts, Mitsis Hotels и израелската група Brown обявиха разширяването си в Гърция в това число и Халкидики. Мегафондът на Goldman Sachs Asset Management закупи три хотела, като информацията гласи, че цената е достигнала 70 милиона евро. Халкидики също е в плановете на Radisson Hotel Group за следващите няколко години. Китайската Fosun , която „наследи“ хотелите на фалиралия гигант Thomas Cook в Гърция , обяви, че плановете й включват поне 17 луксозни хотелски единици в Гърция, в това число и Халкидики.

Все пак трябва да се отчете и анализа на Централната Банка на Гърция, според която пазарът на недвижими имоти е уязвим поради някои макроикономически фактори. Несигурноста, свързана главно с продължаващата война в Украйна, както и ефектите от постепенното нарастване на цената на материалите, енергията, повишаването на лихвените проценти и инфлационния натиск.

Положителният ход на туризма, ръстът на краткосрочните наеми и увеличаването на инвестициите от чуждестранни граждани, както и повишения интерес към имоти от висок клас, ще продължават да подхранват динамиката на пазара. Сигналите за запазване на тази тенденция за 2023 г. са обнадеждаващи.

Ние сме Greximo Real Estate– една от водещите агенции за недвижими имоти в Халкидики. Ежедневно надграждаме имиджа си на професионалисти в областта. Нека заедно открием най-добрата инвестиция за вас- в къща, вила, хотел, мезонет, апартамент или земя.