Замисляли ли сте се относно възможността за покупката на недвижим имот, за да получавате допълнителен доход?

Искате ли всеки месец да се възвръща инвестицията Ви?

Знаете ли, че Вашият имот може да се превърне в печеливш актив и да ви донесе печалба?

Εдна от най-сигурните инвестиции, с гарантирано възвръщане и получаване на доход при правилно управление е и покупката на жилище с цел отдаване под наем.

А защо да не инвестирате в покупката на имот на място, което се счита за една от най-популярните туристически дестинации не само в Европа, но и света, а именно Халкидики, Гърция?

Печалба от продажба на имота в бъдеще

Но първо някои фактори и данни за движението на цените на имотите в световен мащаб.

Покачването на цените на пазара на недвижими имоти през 2021 г. в световен мащаб (в това число и Гърция) е комбиниран резултат от следните фактори, както по отношение на търсенето, така и по отношение на предлагането ( 18.10.2021 г., според данни МВФ):

· Преобладаваща среда на ниски лихвени проценти. Ниските лихвени проценти по депозити правят недоходоносно поддържането на парични наличности под формата на спестявания в банките. От друга страна, ниските лихвени нива на кредитирането стимулира потребителите да търсят възможност за финансиране с цел покупка на недвижима собственост.

· Затруднения в глобалните вериги за доставки, които доведоха до нарастващи разходи по няколко направления в строителния процес.

· Приемането на гъвкави форми на работа, като например работа от разстояние, предизвикаха търсене на по-големи имоти. Такива са самотоятелни къщи край големи градове или морски курорти, провинциални селища и др.

· Увеличението на цените на наемите, което означава, че стойността на месечните вноски по жилищен/ипотечен кредит може да са по-ниски от средния месечен наем.

· Политиките, прилагани от държавите в международен план по време на пандемичната криза, за подпомагане на търсенето и ликвидността на домакинствата.

Движение на цените на имотите в Гърция

Според данни на гръцката централна банка, възстановяването на пазара на жилищни недвижими имоти в Гърция продължи през 2021 г. и отчете нарастване с близо 5%, въпреки пандемията от Covid-19, която предизвика 8,2% икономически спад през 2020 година. Да не забравяме, че цените на жилищата паднаха с 42% между 2008 г., когато започна продължителната рецесия и продължи до края на 2017 г. Т.е. цените на имотите в Гърция все още не са достигнали нивата преди икономическата криза от 2008 година.

Очакванията за настоящата 2022 г. са за продължаване на тенденцията на нарастване на цените.

На какви нива ще се развиват не може да се прогнозира, тъй като това зависи от различни фактори като заплати, нива на безработица и общата икономическа ситуация. Но не се очаква загуба на търсенето, което да причинява дисбаланси, а и банките са все по склонни да предлагат отпускането на кредити на клиенти с добър профил. Т.е. ценовата ситуация ще се характеризира с баланс и стабилност.

Същевременно с постепенно отшумяване на Covid-19 пандемията ще отпаднат и ограниченията при пътуване в Европа. Това неминуемо ще доведе до засилен интерес от покупката на имоти извън големи градове, в екологично чисти зони, с достъп до природа, море и зеленина. Гърция е туристическа дестинация и предлага всички тези условия.

Важно е също така, да се отбележи, че цените се подклаждат и от това, че инвестиционният интерес вече не идва само от традиционните купувачи – страни от Балкански полуостров, Русия и Турция, но също така и от Централна и Северна Европа, като търсене се регистрира от Германия, Австрия, Холандия, Швеция и Франция.

Съществуват отлични предпоставки, ако закупите имот сега, след 5 години ще можете да го продадете на по-висока цена и да реализирате много добра печалба. Според някои прогнози се очаква следните цени на квадратен метър да нараснат с 35-40%.

Пасивен доход от наем

Генерирай доход от първия ден на покупка на недвижим имот в Гърция!

От януари до октомври месец 2021 Гърция е посетена от близо 9 милиона туристи, като се отчита и ръст на краткосрочни наеми.

Благоприятното гръцко време носи много позитиви за туризма в максимално дългия летен сезон. Културата на гърците и възпитанието им са насочени към гостоприемството и туризма. В летния туристически сезон ресторанти, барове, таверни, кафенета работят 24/7

С отдаването под наем краткосрочно, средносрочно или дългосрочно, вашият имот в Гърция може да ви донесе до 10% възвращаемост на годишна база (Съотношението цена на имота/ реализирана печалба).

Потенциала за получаване на бъдеща печалба от продажба, генерирането на допълнителен доход от наем, в допълнение и Програмата за златна виза с най-ниския инвестиционен капитал в цяла Европа правят Гърция изключително благоприятна дестинация за инвестиция в недвижим имот.

Прочетете специализираните статии в Блога на Greximo Real Estate ни с още допълнителна информация, както и относно условията за придобиване на Златна виза.